İzmir’de sağlık çalışanları TİS öncesi uyarıda bulunarak iş bıraktı
19 sendika ve 2 aile hekimliği federasyonu tarafından İzmir’de çok sayıda hastanede kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası ve Meslek Platformu (SABİM) bünyesindeki sağlık çalışanları, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesi ihtar grevi yapmak için iş bıraktı.
Evrensel’de yer alan habere göre; İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi birçok hastanede sağlık çalışanları sabah mesai saatlerinden itibaren hastane bahçesinde toplanarak haklarınız için işten ayrıldı.
Ege Üniversitesi Hastanesi sağlık çalışanları sabah saatlerinde poliklinik önünde toplandı. İnsanca çalışmak ve insanca yaşamak istediklerini dile getiren sağlık çalışanları, 5 temel talebini şöyle sıraladı; şiddetin önlenmesi, mali haklar, özlük hakları, çalışma koşulları ve liyakat.
Açıklamada, “Sağlıkta ticaret ölümdür”, “Ek ödeme değil, tek ödeme”, “Devlet memuru fakir olamaz” gibi sloganlar atıldı.
SES ve Tabipler Sendikası üyesi sağlık çalışanları, sabah saatlerinin prestijiyle Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’ne geldi. Hastane bahçesinde toplanan sağlık çalışanları, “Birlikte kazanacağız” ve “Sağlıkta şiddet bitsin” sloganları attı. SABİM’in ortak basın açıklamasının okunduğu harekette, gerçek anlamda toplu sözleşmeli işçilerin ekonomik talepleri dikkat çekti.
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde SES ve Tabipler Birliği üyesi sağlık çalışanları, sabah saatlerinde katları dolaştıktan sonra ortak basın açıklaması yaptı. “Yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşayabilecek kadar temel ücret istiyoruz” ve “Acı değil hakkımızı istiyoruz” pankartlarının açıldığı basın açıklamasında, sağlıkta şiddete ve sağlık çalışanlarının ekonomiye ilişkin taleplerine karşı izlenen yanlış politikalar dikkat çekti. , sosyal ve kişisel haklar ön plana çıktı.
‘ŞİDDET 20 YILDA HER GÜN ARTIYOR’
Hastanelerde yapılan açıklama ve hareketlerin ardından sağlık çalışanları, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde ortak basın açıklaması yapmak için halkın yanına geldi. Basın açıklamasını SABİM adına İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muteber Çolak okudu.
Popülist politikaların ve ticari kâr odaklı sağlıkta dönüşüm programının sağlık çalışanlarını hedef haline getirdiğini söyleyen Çolak, “Sağlıkta dönüşüm programı sonrası 20 yıldır şiddet her geçen gün artıyor. Her gün ortalama 80 beyaz kod olayı rapor edilirken; Son 10 yılda 110.000 şiddet vakası meydana geldi. Daha geçen yıl bir doktor ve bir güvenlik görevlisi arkadaşımız görevi gereği görev başında şehit oldular. Hamile bir hemşire arkadaşımız 4 saldırgan tarafından yere tekmelenerek şiddete maruz kaldı.”
Şiddetin tek dertleri olmadığını belirten Çolak, son iki aydır artan ekonomik sıkıntılarla boğuştuklarını söyledi. Çolak, “Kamuda ücret dengesizliği had safhada. Görmek; Bir kamu çalışanının fazla çalışma ücreti; Ameliyatı yapan cerrahın 2,5 katı, hemşirenin 4 katı oldu” diyerek dikey hiyerarşinin yeni düzenlemesine vurgu yaptı.
Özlük haklarının ve çalışma koşullarının yaşanacak düzeyde olmadığını söyleyen Çolak, sağlık çalışanı sayısının ve sağlığa ayrılan bütçenin artırılması taleplerinin yanı sıra muayene sürelerinin 24 saate çıkarılması gerektiğini söyledi. en az 15-20 dakika, güvenlik önlemleri artırılmalı ve emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırının üzerinde bir maaş talep ettiler.